Cihanbeyli / Kuşça Mahallesi Rehberi: Keşfedilmeyi Bekleyen Bir Hazine
Kuşça (Kürtçe adıyla Hecilara), Konya ilinin Cihanbeyli ilçesine bağlı bir mahalledir. Orta çağlardan itibaren bir yerleşim yeri olan Kuşca, arkeolojik ve jeolojik araştırmalar göstergesinde, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin egemenliği altında kalmıştır.
Kuşça, il merkezine 130 km, ilçe merkezine 30 km uzaklıkta bulunmaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1000 metredir. Cihanbeyli platosunda yer almaktadır. Doğusunda Yeniceoba, kuzeyinde Kütükuşağı ve Kelhasan, güneyinde Kayı ve İnsuyu, batısında ise Böğrüdelik köyleri bulunmaktadır. Kuşça’nın ortalama yüksekliği 1200 metredir ve çevresindeki en yüksek dağı Kale Dağı’dır (1320 metre).
Jeolojik yapısı kumtaşı, çakıl taşı, kiltaşı, çamurtaşı, killi kireç taşı, krem, bej renkli kırılgan kireç taşı, tüf, anglomera ve genellikle andezitik-dasitik lavlardan oluşmaktadır. Kuşça, karasal iklimin karakteristik özelliklerini taşır: sert ve soğuk kışlar, sıcak ve kurak yazlar. Kuşça, 16 Mayıs 1928 tarihinde köy statüsüne kavuşmuş ve daha sonra belediye olarak beldeye dönüşmüştür, şimdi ise mahalle statüsündedir.
Kasaba halkının önemli bir kısmı, başta Danimarka olmak üzere Almanya, İsviçre,Avusturya, İsveç, Norveç, Hollanda ve Kanada gibi ülkelere yerleşmiştir. Son yıllarda, belediyenin çalışmaları ve halkın desteği ile yoğun bir ağaçlandırma çalışması yürütülmektedir.
Yurtdışında ikamet edenlerin yıllık izinlerini geçirmek üzere mahalleye dönmeleri ve burada yatırım yaparak konutlar inşa etmeleri, mahallenin genel havasını olumlu yönde değiştirmiştir.
Rehbere ulaşmak için sayfayı aşağıya kaydırabilirsiniz, rehbere yeni eklemeler yapılıyor, yazı ve rehber sorumlusu: Nevruz Bağcı’dır
Kuşça’yla alakalı son dakika gelişmelerini öğrenmek için aşağıdaki instagram sayfasını takip edebilirsiniz.
Kuşca’da Erişebilecekleriniz
Yeme İçme Sektörü
Mahallede çalışan yabancı işçiler, tarım işçileri, inşaat işçileri ve mahallenin sakinleri için yeme ve içme sektöründe 2 dükkan hizmet vermektedir, bunun haricinde 3 adet market bulunmaktadır, bunların 2si petrol bünyesinde bulunmaktadır, sırasıyla;
Marketler;
Çetiner Petrol
Kömürcüoğulları
(KÖMÜRCÜOĞULLARI market ayrıca mutfak ve piknik tüpü satışı yapmaktadır.)
Devecioğlu Gıda
Lokanta ve Yemek Sektörü
Yalçın Etliekmek – Yaşar Yalçın
Kuşça Pizza – Enes Çîftçî
Kuşça PTT
Kuşça mahallesinde Çetiner Petrol bünyesinde kargo ve online hizmetler için PTT firması hizmet vermektedir.
Park ve Eğlence
Mahallede çocuklar için 6 adet park, piknik için 1 alan bulunmaktadır.
2024 yılında önceki dönem belediye başkanı Mehmet Kale tarafından sentetik çim sahası yaptırılmıştır.
Yakıt ve İkmal
Mahallede ayrıca 2 adet petrol bulunmaktadır.Her iki petrolde’de tazyikli yıkama makinesi, tazyikli köpük makinesi ve hava kompresörü bulunmaktadır.
Üçler Çetiner Kuşça Petrol
Kömürcüoğulları Petrol
Telefon Rehberleri
Bağcı Elektrik : 0530 247 4136 (Elektrik,Kombi,Kalorifer,Su Tesisati,Güvenlik Kameraları, Web Tasarim ,Proje.)
Fener – Çorlu Kardeşler :
Ahmet Fener:05398452476
Ethem Çorlu:05395476866 (Elektrik,Televizyon,Su,Kalorifer Tesisatı.)
Erdem Mobilya: 05442994304 (Orhan Erdem)
Yıldıran Elektronik: 05393992098 ( Telefon & Televizyon Tamirat, Alımı ve Satımı)
Müteahhit Abdulsamed Doğan:05362736155
Müteahhit Kadir Ataç: 05356395212
Müteahhit Ömer Doğan: 05375720987
Fener İnşaat: 05337435822 ( Mustafa Fener – İnşaat Malzemeleri )
Kolsuz Dekarasyon: 05375658023 ( Mustafa Kolsuz – Boya ve Dekarasyon )
Hizarci Ramazan Boran: 05368390240
Kuşça Hakkında
Yer: Kuşça
Statü: Mahalle
Koordinatlar: 38°49′K 32°40′D (38.817°K 32.667°D)
Ülke: Türkiye
İl: Konya
İlçe: Cihanbeyli
Coğrafi Bölge: İç Anadolu Bölgesi
Yüzölçümü: 50 km²
Rakım: 1241 m
Nüfus: Bu konuda net bir bilgi yok.
Zaman Dilimi: UTC+03:00 (TSİ)
İl Alan Kodu: 0332
Posta Kodu: 42865
Göç
Arkeolojik ve jeolojik araştırmalar, bölgenin Bizans, Selçuklu ve Osmanlı imparatorluklarının egemenliği altında olduğunu göstermektedir. Tanzimat döneminde, Anadolu’daki Osmanoğulları kökenli konar göçer aşiretler için çeşitli sancaklarda köyler kuruldu veya mevcut köyler iskâna açıldı. 19. yüzyılın sonlarında Adıyaman ve Güneydoğu Anadolu’dan, özellikle Kelhasan ve Yeniceoba çevresine göçler yaşandı. Bu süreçte bazı topluluklar Yeniceoba’dan Kuşça yaylasına yerleşti.
Eğitim
Kuşca’da bir tane ilköğretim okulu bulunmaktadır. Bu okul, yaklaşık 10 öğrenciye eğitim vermekte olup, iki öğretmen görev yapmaktadır. Eğitim altyapısı, küçük bir öğrenci topluluğuna yönelik olarak hizmet vermekte ve mahallenin eğitim ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ayrıca mahallede kapalı olan bir tane lise, bir tane ortaögretim okulu bulunmaktadır.
Okulun web sayfası: KONYA CİHANBEYLİ
Kuşça İlkokulu
Altyapı
Kuşca’ya ulaşım, ilçeden asfalt kaplama iki yol aracılığıyla sağlanmaktadır. Bu yollardan biri Kayı köyü üzerinden 30 kilometre, diğeri ise Yeniceoba üzerinden 40 kilometre mesafededir. Yeniceoba yolu üzerinden mahalleye ulaşırken, 1 kilometre mesafede bulunan Celil mevkiinde yer alan peribacaları, mini Kapadokya görünümü sunmaktadır.
Ekonomi
Kasaba halkının başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Yaygın olarak yetiştirilen ürünler arasında hububat, şeker pancarı ve mısır bulunmaktadır. 1990’ların sonlarına kadar tarım ve hayvancılık, Kuşca halkının temel giderlerini karşılamakta yetersiz kalmaya başlayınca, refah seviyesini yükseltmek için çeşitli arayışlar başlamıştır. Bu dönemde en önemli adımlardan biri, Avrupa’ya göç 1960’lı yılından beri yaklaşık 1500’den fazla kişi yurtdışına göç etmiştir.
Ayrıca, uzun süredir faaliyet gösteren Salina Tuz Fabrikası, 20’den fazla kişiye iş imkanı sağlamaktadır.
Soyağacı – Sülaleler
- Asutka: Tas, Akdeniz, Olgun, Belek, Kekec ve Baysal
- Simka: Yapici, Peker, Öcal, Kirkan, Kömürcu, Yildirim, Sari, Deveci, Gülen ve Gezen
- Amxereka: Bilen, Yüksel, Demir, Savuran, Koyuncu, Erdem, Koca, Degirmenci, Celik ve Kücüktas
- Imati: Avci, Camci, Sütcü, Corlu, Unlu, Kolsuz ve Fener
- Xencerli: Aci, Karakurt, Duvarci, Harmankaya ve Cetin
- Momraska: Karaosman, Kara ve Sertdemir
- Siholi: Uzun, Kaya, Sener, Baran, Dul ve Akdag
- Emin: Karaca, Keceli ve Ciftci
Bu liste Melike Avcı tarafından hazırlanmıştır.
Peribacaları
Kuşca Belediyesi sınırları içinde yer alan “Celil Boğazı”, Kapadokya, Afyon ve Narman’dan sonra Türkiye’nin dördüncü peribacası bölgesi olarak bilinir. Celil Mahallesi yakınlarında, Kuşca formasyonu olarak adlandırılan oluşumlar bulunmaktadır. Oluşumların yaşları Orta Eosen-Üst Miyosen arasında değişmektedir ve bazı kaynaklara göre Oligosen’e kadar uzanabilir. Bu birim, sarımsı kahve, kırmızı, yeşil, gri ve beyaz tonlarda, orta kalınlıkta katmanlara sahip kumtaşı, çakıltaşı, kiltaşı, çamurtaşı, volkanik küller, killi kireçtaşı ve konglomeralardan oluşmaktadır. Kumtaşı ve konglomeralar genellikle karbonat çimentolu olup, içerdikleri çakıl ve kumlar daha eski birimlerden gelmiştir, özellikle Eosen flişleri ve ofiyolitlerden kaynaklanmaktadır. Peribacaları, rüzgar ve yağışların etkisiyle farklı dayanımlara sahip bu katmanları şekillendirerek oluşmuştur. Bu yapılar, görünümleriyle çeşitli nesnelere benzemekte olup, çevresinde birçok efsane bulunmaktadır; bazıları ise geçmişte barınak olarak kullanılmıştır.
Ana – Kız Hikayesi
Kuşca’da “Ağlayan Kayalar” olarak bilinen bölge, Cihanbeyli’de keşfedilmeyi bekleyen yerlerden biridir. Burada, Ana Kız Ara Ağız efsanesi anlatılır. Efsaneye göre, Celil Boğazı’nda çadır kuran bir ana kızın birbirlerine olan sevgisi dillere destandır. Kız, bir delikanlıya âşık olur ve evlenirler. Ancak, kız annesinden ayrılmak istemez. Kocası, onu ailesinin yanına götürmekte kararlıdır.
Anne kız, son geceyi birlikte ağlayarak geçirirler ve Allah’a “bizi ayırmaktansa taşa döndür” diye dua ederler. Sabah kız, annesinden ayrılmak istemez ve ata binmek zorunda kalır. Sonunda, kocası onu zorla götürmek isterken kız atlayarak annesine koşar ve ikisi de taşa dönüşür. Bu taşlardan sürekli yaş akar ve insanlar bu şifalı sulardan içerek dilek tutarlar. Ana kızın gözyaşları, bölgedeki ağaçları sulayan ekonomik bir sulama sistemine de hayat vermektedir.
Enduro Yarışı
Türkiye Motosiklet Federasyonu’nun 2012 yarış takviminde yer alan Türkiye Enduro Şampiyonası’nın 5. Ayak Yarışı, Ankara Hitit Motosiklet Kulübü organizatörlüğünde 26-27 Mayıs 2012 tarihlerinde gerçekleşti. Kapadokya, Afyon ve Narman’dan sonra Türkiye’nin dördüncü büyük peri bacaları alanına sahip Cihanbeyli’ye bağlı Kuşça mahallesi Celil Boğazı’nda düzenlenen yarış, enduro severlerin büyük ilgisini çekti.
25 kilometrelik yarış parkurundan oluşan 5. Ayak Yarışı, dört tur üzerinden koşuldu. Sporcular, toplam 75 kilometrelik kötü yollar, patikalar, çölü andıran kumullar, dik yamaçlar, kum tepeleri, vadiler ve kayalıklardan oluşan zorlu parkurla mücadele ettiler.
26 Mayıs Cumartesi günü yarışçılar, Süper Test etabında kaya havuzu, kütük rampa geçişleri, büyük lastikler, lastik salıncakları, kum havuzları, dere yatağı ve büz geçişleri gibi doğal ve yapay engellerle karşılaştı. 27 Mayıs Pazar günü ise kum zemine sahip Enduro test etabında kaya ve dere geçişleri yarışçıları oldukça zorladı. Enduro test 1: 4km, Enduro test 2: 3,5km ve Ekstrem test: 1km.’den oluşan yarışta kadın sporcular da mücadele etti.
Ankara Hitit Motosiklet Kulübü, yarış parkurunun dışında düzenlediği motosiklet festivali, kamp alanları, sahne ve yiyecek-içecek stantları ile yarış severlere unutulmaz bir hafta sonu yaşattı.
Muhtar
31 Mart 2024 yani son yerel seçimlerden sonra Ergin Karakurt tekrardan seçilerek, Kuşça’da muhtarlık görevini sürdürüyor.
İletişim:05333904239
Belediye Seçimleri
26 Mart 1989
26 Mart 1989 yılında Kuşça belediye statüsünü kazanmasından sonra ilk belediye başkanı İdris Kaya olmuştur.
27 Mart 1994
27 Mart 1994’te yapılan yerel seçimlerde Etem Olgun, Kuşça’nın ikinci belediye başkanı olarak seçilmiştir.
18 Nisan 1999
18 Nisan 1999’daki yerel seçimlerin Mahmut Sarı’nın kazanmasıyla kendisi Kuşça’nın 3. belediye başkanı unvanını almıştır.
28 Mart 2004
28 Mart 2004’teki yerel seçimleri Kuşça’nın ikinci belediye başkanı unvanına sahip Etem Olgun tekrardan kazanmıştır.
29 Mart 2009
29 Mart 2009’daki yerel seçimleri İsmet Karaca kazanarak hem dördüncü başkan unvanına hemde son başkan unvanına sahip oldu. Yeni gelen kanunla beraber Kuşça Kasabası artık mahalle statüsüne geçiş yapmış, yeni yönetim Cihanbeyli Belediyesin’de olmuştur.
Videolar
Fotoğraflar
Keşfedilmeyi Bekleyen Hazine
Kuşça Peribacaları, Kapadokya’daki benzerlerine Afyonkarahisar’daki Frig Vadisi ve Erzurum’un Narman ilçesiyle Cihanbeyli ilçesi Kuşça Mahallesi’nde rastlanan oluşumlar arasında yer alıyor. İki milyon yıl önce kuruyan göldeki çökellerin yağmur ve rüzgarla aşınması sonucu ortaya çıkan Kuşça Peribacaları, hem eşsiz güzelliği hem de çöl manzarasıyla dikkat çekiyor.
Cihanbeyli Belediyesi tarafından koruma altına alınan bu doğal oluşumlar, turizme açılmayı bekliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, peribacalarının benzersiz güzelliğini vurgulayarak, bunların doğanın olağanüstü eserleri olduğunu belirtti.
Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, Kuşça Peribacaları’nın ülke turizmine kazandırılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Peribacaları, Kuşça Mahallesi’nin Celil Boğazı mevkisinde yer alıyor. Gölsel çökellerin uzun süreçte yağmur ve rüzgar etkisiyle şekillendiği bu alan, benzersiz bir jeolojik oluşuma sahip.
Kapadokya ve Erzurum Narman’daki peribacalarıyla benzerlik gösteriyor ve bölgedeki yerleşim tarihine ışık tutan oyukları da barındırıyor. Ne yazık ki, Kuşça Peribacaları henüz geniş kitleler tarafından bilinmiyor ve uzun süredir tanıtımı yapılmıyor. 2010 yılında başlatılan tanıtım çalışmaları yetersiz kaldı. Bu eşsiz jeolojik mirasın en kısa sürede tanıtılması ve ülke turizmine kazandırılması gerekiyor.”
Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, bölgenin korunmasının önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Geçmişte, Kuşça Mahallesi sakinleri buradaki dayanıklı kayaları evlerinin yapımında kullanmışlar. Ancak belde belediyesi döneminde bölge koruma altına alınmıştır. Bu tarihi yapılar milyonlarca yıllık süreçten geçerek günümüze ulaşmış önemli miraslardır. Tahrip edilmemeleri ve korunmaları, gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Konya’ya gelen turistler için en azından bir gezi düzenlenerek bölgenin tanıtılması önem arz etmektedir.”
Kuşça Mahalle Muhtarı Ergin Karakurt, Kuşça Peribacaları’nın çok sayıda ziyaretçi çektiğini belirterek şunları söyledi: “Kuşça Peribacaları, Türkiye’deki ender doğal oluşumlardan biridir. Turistik bir bölge olarak tanımlanmakta ve sit alanı olarak korunmaktadır. Her gün birçok kişi, arabalarıyla peribacalarını yüksek tepelerden izleyip fotoğraf çektiriyor. Yurt dışından da ziyaretçilerimiz oluyor. Bu nedenle, yetkililere buranın turizme kazandırılması ve ziyaretçilere açılması çağrısında bulunuyorum. Kuşça Peribacaları, muhteşem manzarası, doğal güzellikleri ve benzersiz atmosferiyle dikkat çekiyor. Ancak ne yazık ki uzun yıllar boyunca ihmal edilmiş. Umuyorum ki en kısa sürede turizm için değerlendirilir ve hak ettiği ilgiyi görmeye başlar.”
Okusana.ORG sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.