Venüs’ün Hilal Ay ile Gökyüzündeki Buluşmasını Bu Gece İzleyin

3nQSwNbRMJQi5A79rBL66o 970 80.jpg

Venüs ve Hilal Ayın Buluşması

Cumartesi akşamı (5 Ekim) hava kararırken, batı-güneybatı yönünde gökyüzünün alçaklarına doğru baktığınızda, güzel bir hilal ay ve parlak Venüs gezegeninin oluşturduğu güzel bir göksel tablo göreceksiniz.

Ay ve Venüs’ün Konumu

Ay, Venüs‘ün yaklaşık 4 derece altında ve solunda görünür olacaktır. Kol mesafesinde tutulan yumruğunuz kabaca 10 derece ölçer. Yani, ay ve Venüs “yarım yumruktan” daha az bir mesafeyle birbirlerine yakın görünecekler.

Venüs-Ay Buluşmaları

Bu Venüsay buluşmaları kabaca aylık bir programda gerçekleşir. Aslında, eğer Venüs sabit olsaydı ve yıldız arka planına karşı hareket etmiyor gibi görünseydi, o zaman bir Venüsay karşılaşması her 27 gün, 7 saat ve 43 dakikada bir gerçekleşirdi.

Yıldızsal Ay

Buna “yıldızsal ay” denir ve bu, ayın Dünya’nın etrafında bir kez dönmesi için geçen süredir ve referans noktası olarak arka plan yıldızları kullanılır. Bu “yıldızsal ay kuralını” bu programa uygulamaya çalışırsak, Venüs ve ayın bir sonraki eşleşmesi 1 Kasım’da olmalıdır.

Venüs’ün Hareketi

Ancak gün batımından kısa bir süre sonra dışarı çıkıp batı-güneybatıya bakarsanız, Venüs‘ü görürsünüz, ancak ay hiçbir yerde bulunamaz. Ne oldu? Elbette bu kural işe yaramayacaktır çünkü Venüs sabit değildir, ancak güneş etrafındaki kendi yörüngesinde hareket etmektedir. Aslında, ayın Venüs‘ü geçeceği bir sonraki sefer 4 Kasım akşamı gerçekleşecektir.

Venüs’ün Yıldız Arka Planına Göre Hareketi

Dünya’dan bakış açımıza göre, Venüs yıldız arka planına karşı önemli ölçüde doğuya doğru hareket ediyor gibi görünecektir. Pazartesi gecesi (7 Ekim), Venüs Terazi takımyıldızında olacak. Ancak önümüzdeki ay – 4 Kasım’da – yaklaşık 38 derece doğuya hareket etmiş gibi görünecek ve daha sonra zodyak dışı Yılancı takımyıldızında bulunacak.

Ayın Venüs’e Yetişmesi

Dolayısıyla ayın Venüs‘e yetişmek için gökyüzünde o kadar daha fazla yol kat etmesi gerekiyordu. Ay gökyüzünde günde yaklaşık 13 derece hareket ediyor gibi göründüğünden, Venüs‘e yetişmesi için üç güne daha ihtiyacı var (13 x 3 = 39). Nitekim 4 Kasım’da bir kez daha batı alacakaranlığımızda gece gökyüzündeki en parlak iki cisim arasında göz alıcı bir manzaraya şahit olacağız.

Dünya’nın Hareketi

Tesadüfen, dikkate alınması gereken bir diğer faktör de kendi Dünyamızın güneş etrafındaki hareketidir. Aslında 30 Ekim’de hilal ayı ararsanız göremezsiniz çünkü yeni evrede olacaktır ve bu nedenle güneşin çok yakınında olduğu için görülemeyecektir. Bunun nedeni, Pazartesi gecesi Venüsay eşleşmesini takip eden 27 gün boyunca, Dünya’nın güneş etrafındaki hareketinin güneşin gökyüzündeki konumunun da doğuya kaymasına neden olmasıdır.

Güneşin Konumu

Ve böylece, bu özel durumda, 4 Kasım’da güneş, Venüs ve ayın 3 Ekim’de işgal ettiği aynı bölgeye kaymış gibi görünecektir. Elbette 4 Kasım’a kadar ay güneşten iyice uzaklaşmış olacak ve bir kez daha batı-güneybatıda Venüs ile birlikte kolayca görülebilecek.

Parlak Akşam Yıldızı Venüs

Şimdi eksi 4,0 büyüklüğünde parlayan Venüs, önümüzdeki haftalarda ve aylarda batı gökyüzünde önemli ölçüde yükselecek ve Yeni Yıl Günü’nde güneş battıktan yaklaşık 4 saat sonra batacak. Ve Şubat ayına kadar inanılmaz bir şekilde şu an parladığından iki kat daha parlak parlayacak.

Venüs’ün Parlaklığı

Hiçbir yıldız veya gezegen, şu anda güneşin parıltısında gizlenen parlak Jüpiter bile, Venüs‘ün parlaklığına yaklaşamaz. II. Dünya Savaşı sırasında, uçak gözlemcileri bazen Venüs‘ü düşman uçağıyla karıştırdılar. Venüs‘ün uçaksavar ateşi çektiği durumlar bile oldu. Ve Şükran Günü’nden Başkanlar Günü’ne kadar akşam gökyüzümüze hakim olacak.

Güney Pençesi

Son olarak, Venüs‘ün ay ile takım oluşturmasına ek olarak, oldukça dikkat çekici bir çift yıldıza da oldukça yakın geçecek. Düşük güçlü bir teleskop, geniş çift yıldız Alfa (α) Terazi’yi (Zubenelgenubi) de ortaya çıkarabilir. Bu yıldızın telaffuzu zor olan adı, Arapça “güney pençesi” anlamına gelen al-zubānā al-janūbiyy’den türetilmiştir. Bu yıldız şimdi Terazi takımyıldızına ait olsa da, uzak geçmişte bir zamanlar Akrep’in güney pençesinin ucunu işaret ediyordu.

Venüs ve Alfa Terazi

Cumartesi akşamı, Venüs ve bu yıldız 1 dereceden daha az bir mesafeyle birbirinden ayrı olacak. Dürbünler, parlak alacakaranlık gökyüzüne karşı üçünü de –ay, Venüs ve yıldız- görmekte faydalı olacaktır.

Venüs ve Hilal Ay Hakkında İlginç Bilgiler

  • Venüs, Güneş Sistemi’ndeki en sıcak gezegendir.
  • Venüs, Dünya’ya en yakın gezegendir.
  • Venüs, “Sabah Yıldızı” veya “Akşam Yıldızı” olarak da bilinir.
  • Hilal ay, yeni ay ile dolunay arasında görülen ayın evresidir.
  • Hilal ay, genellikle gün batımından sonra batıda görülür.

Venüs ve Hilal Ay Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Venüs neden bu kadar parlaktır?

Venüs, Güneş’e yakınlığı ve yoğun atmosferi nedeniyle çok parlaktır. Atmosferi, güneş ışığının çoğunu yansıtır.

Hilal ay neden her zaman aynı şekilde görünmez?

Hilal ayın görünümü, ayın Dünya ve Güneş’e göre konumuna bağlı olarak değişir.

Venüs’ü ne zaman görebilirim?

Venüs, genellikle gün doğumundan önce veya gün batımından sonra görülebilir. “Sabah Yıldızı” veya “Akşam Yıldızı” olarak adlandırılmasının nedeni budur.

Hilal ayı ne zaman görebilirim?

Hilal ay, genellikle gün batımından sonra batıda görülür.

Venüs ve hilal ayı aynı anda görebilir miyim?

Evet, Venüs ve hilal ay bazen gökyüzünde birbirlerine yakın görünürler. Bu olaya “kavuşum” denir.

Kaynak:

https://www.space.com/venus-crescent-moon-conjunction-oct-5-2024


Okusana.ORG sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın