Uzay

Merkür’ün Etrafında Elektrikli Donut ve Manyetik Boynuzlar Tespit Edildi!

Merkür’ün Etrafında Elektrikli Donut ve Manyetik Boynuzlar Tespit Edildi

BepiColombo’nun Haziran 2023’te Merkür’e yaptığı yakın geçiş, uzay aracını en küçük gezegenin yörüngesine girmek için doğru yörüngeye yerleştirdi ve aynı zamanda bilimsel araçlarını test etme şansı da verdi. Araştırmacılar, böylesine kısa bir zaman dilimi içinde bile, gezegenin manyetosferine dair inanılmaz bilgiler elde etmeyi başardılar.

Merkür’ün manyetik alanı karmaşıktır ve Güneş’e çok yakın olmasından önemli ölçüde etkilenir. BepiColombo, aslında tek bir görevde iki yörünge aracıdır: Avrupa Uzay Ajansı liderliğindeki Merkür Gezegen Yörünge Aracı (MPO) ve Japon Uzay Ajansı liderliğindeki Merkür Manyetosferik Yörünge Aracı (MMO veya Mio). Mio’da aktif olan Merkür Plazma Parçacık Deneyi (MPPE) araçları paketinin eş araştırmacısı Dr. Lina Hadid, gezegenin bazı okumalarını almak için 19 Haziran’daki yakın geçişi kullandı.

BepiColombo’nun Merkür’e Yakın Geçişi

MPPE’nin Kütle Spektrum Analizörü lideri olan Dr. Hadid, yaptığı açıklamada, “Bu yakın geçişler hızlıdır; Merkür’ün manyetosferini yaklaşık 30 dakikada geçtik, alacakaranlıktan şafağa doğru ve gezegenin yüzeyinin sadece 235 km [146 mil] yukarısından en yakın yaklaşımda bulunduk” dedi. “Bu kısa süre boyunca parçacıkların türünü, ne kadar sıcak olduklarını ve nasıl hareket ettiklerini örnekleyerek manyetik ortamı net bir şekilde çizmemizi sağladık.”

Bu değerli dakikalar boyunca toplanan veriler, manyetosfer için beklentilerimizin çoğunun gerçekle örtüştüğünü ortaya koydu, ancak ekibin görmeyi beklemediği birkaç ilginç nokta da vardı.

Beklenmedik Keşifler: Elektrikli Donut ve Manyetik Boynuzlar

“Serbestçe akan güneş rüzgarı ile manyetosfer arasındaki ‘şok’ sınırı gibi beklenen yapıları gördük ve ayrıca plazma tabakasını çevreleyen ‘boynuzlardan’ geçtik. Bu, Güneş’ten uzağa doğru bir kuyruk gibi akan daha sıcak, daha yoğun elektrik yüklü gaz bölgesidir. Ancak bazı sürprizlerimiz de vardı” diye açıkladı Dr. Hadid.

Eski araç lideri Dominique Delcourt, “Manyetosferin kenarında çalkantılı bir plazma bölgesi tarafından tanımlanan düşük enlemli bir sınır katmanı tespit ettik ve burada, Merkür’de daha önce hiç görmediğimiz kadar geniş bir enerji aralığına sahip parçacıklar gözlemledik. Bu, Merkür’ün karmaşık ortamı için özel olarak tasarlanmış Kütle Spektrum Analizörünün hassasiyeti sayesinde mümkün oldu” diye ekledi. “BepiColombo, Merkür’ün manyetosferinin iyon bileşimini her zamankinden daha ayrıntılı bir şekilde belirleyebilecek.”

Merkür’ün Gizemli Halka Akımı

Hadid, “Ayrıca, manyetosferde hapsolmuş ekvator düzlemine yakın ve düşük enlemde enerjik sıcak iyonlar gözlemledik ve bunu açıklamanın tek yolunun kısmi veya tam bir halka olmak üzere bir halka akımı olduğunu düşünüyoruz, ancak bu çok tartışılan bir alan,” diye devam etti.

Böyle bir halka akımı, Dünya’nın etrafında, yüzeyden on binlerce kilometre uzakta bulunur ve manyetosferde hapsolmuş parçacıklar, gezegenin etrafında donut şeklinde bir hacimde elektrik akımı taşır. Merkür’ün nasıl bir taneye sahip olduğu henüz net değil – bu, Mio ve MPO’nun birkaç yıl içinde keşfedeceği bir şey.

BepiColombo’nun Merkür’e Yolculuğu

BepiColombo, bu yılın başlarında küçük bir itici sorun yaşadı ve Merkür’ün yörüngesine güvenli bir şekilde ulaşmasını sağlamak için ekip cesur bir manevra yapmak ve varışını ertelemek zorunda kaldı. Çok fazla yakıt harcamadan Merkür’e ulaşmak söylemekten daha kolaydır, ancak bu uzay aracı yavaş ve emin adımlarla hedefine doğru ilerliyor.

Bu araştırma, Nature Communications Physics dergisinde yayınlandı.

İlginç Bilgiler

  • BepiColombo, Merkür’ü incelemek üzere tasarlanmış ortak bir Avrupa-Japon uzay görevidir.
  • Merkür, Güneş Sistemi’ndeki en küçük ve Güneş’e en yakın gezegendir.
  • Merkür’ün manyetik alanı, Dünya’nınkine kıyasla çok zayıftır.
  • BepiColombo görevinin amacı, Merkür’ün kökenini, yapısını, jeolojisini, atmosferini, manyetosferini ve eskiçesini incelemektir.

Soru-Cevap

BepiColombo nedir?

BepiColombo, Merkür’ü incelemek üzere tasarlanmış ortak bir Avrupa-Japon uzay görevidir.

Merkür’ün manyetosferi nedir?

Manyetosfer, bir gezegenin manyetik alanı tarafından kontrol edilen uzay bölgesidir.

Merkür’ün etrafında neden bir elektrikli donut gözlemlendi?

BepiColombo uzay aracı, Merkür’ün manyetosferinde hapsolmuş parçacıkların oluşturduğu bir halka akımı tespit etti. Bu halka akımı, gezegenin etrafında donut şeklinde bir hacimde elektrik akımı taşır.

Manyetik boynuzlar nedir?

Manyetik boynuzlar, Merkür’ün manyetosferinin kenarında bulunan ve güneş rüzgarından gelen plazmanın biriktiği bölgelerdir.

BepiColombo görevi ne zaman Merkür’ün yörüngesine girecek?

BepiColombo görevinin, 2025 yılında Merkür’ün yörüngesine girmesi bekleniyor.

Kaynak: IFLScience
https://www.iflscience.com/an-electrical-donut-and-magnetic-horns-spotted-around-mercury-during-quick-flyby-76312


Okusana.ORG sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın