Güneş Lekesi AR3842 Patlamasıyla Radyo Kesintileri ve Kutup Işıkları Tahmin Ediliyor

1 Ekim'deki güçlü güneş patlaması. Görsel, NASA/SDO ve AIA, EVE, HMI bilim ekiplerinin izniyle sağlanmıştır.

Güneş Lekesi AR3842 Patlamasıyla Radyo Kesintileri ve Kutup Işıkları Tahmin Ediliyor

Büyük bir koronal delikten gelen yüksek hızlı güneş rüzgarı akıntısının önümüzdeki birkaç gün içinde orta şiddette jeomanyetik fırtınalara neden olması bekleniyor. NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) tarafından yapılan gözlemlerde yakalanan güneş lekesi, 1 Ekim’de patlayarak mevcut güneş döngüsünün en güçlü ikinci güneş patlamasını üretti.

Ulusal Hava Durumu Servisi, “Güneş lekeleri, manyetik alanın Dünya’nınkinden yaklaşık 2.500 kat daha güçlü olduğu, Güneş’teki herhangi bir yerden çok daha yüksek olduğu bölgelerdir” diye açıklıyor. “Güçlü manyetik alan nedeniyle manyetik basınç artarken, çevredeki atmosfer basıncı azalır. Bu da, yoğunlaşmış manyetik alan, Güneş’in içinden yüzeye sıcak, yeni gaz akışını engellediği için sıcaklığı çevresine göre düşürür.”

Güneş Lekeleri ve Patlamalar

Güneş patlamaları ise, güneş lekeleri yakınındaki bölgede yayılan radyasyon patlamalarıdır. Güneş lekesi AR3842’den gelen bu özel patlama, Dünya’da bir miktar aksamaya neden olabilir. Spaceweather.com’a göre, Hawaii üzerinde kısa dalga radyo kesintisine neden oldu ve daha fazlası yolda olabilir.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi Uzay Hava Tahmini Merkezi’ne (SWPC) göre, güçlü patlama, Dünya’nın güneşli tarafının çoğunda yüksek frekanslı iletişim bantlarında “ani, daha geniş bir alanda güçlü bozulmaya veya sinyal kaybına” neden olabilir.

Koronal Kütle Atımı ve Jeomanyetik Fırtınalar

Patlama ayrıca, elektrik yüklü plazmanın Güneş’ten dışarı gönderildiği bir koronal kütle atımıyla da ilişkili olabilir. SWPC Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Patlama doğası gereği aniydi, ancak patlama ile ilişkili olabilecek olası bir koronal kütle atımını (CME) gösterebilecek bazı USAF güneş radyo gözlemevi raporlarıyla ilişkilendirildi” dedi. “Tahminciler, bir CME’nin meydana gelip gelmediğini doğrulamak ve eğer öyleyse, Dünya’ya yönelik herhangi bir bileşenin potansiyelini belirlemek için mevcut koronagraf görüntülerini analiz edecekler.”

Ajans o zamandan beri, 3-5 Ekim için küçük-güçlü bir jeomanyetik fırtına uyarısı yayınladı ve koronal kütle atımının Dünya’da kuzey ABD eyaletlerine ve Orta Batı’nın bazılarına ulaşan kutup ışıklarına sebep olması bekleniyor. Teknolojik altyapıda bazı küçük etkiler bekleniyor, ancak bunun hafifletilebileceği tahmin ediliyor. SWPC, jeomanyetik fırtına geliştikçe genel halkın daha fazla güncelleme için web sayfalarını takip etmeyi düşünmelerini tavsiye ediyor.

Güneş Lekesi AR3842’nin Özellikleri

Güneş lekesi AR3842, mevcut güneş döngüsünde şimdiye kadar gözlemlenen en büyük ve en aktif bölgelerden biridir. Güneş lekesi, karmaşık bir manyetik yapıya sahiptir ve çok sayıda güneş patlaması üretme potansiyeline sahiptir.

AR3842’nin Dünya’ya dönük olması, patlamaların ve koronal kütle atımlarının gezegenimiz üzerinde doğrudan etkileri olabileceği anlamına gelir.

AR3842 Patlamasının Potansiyel Etkileri

AR3842’den gelen güneş patlaması ve koronal kütle atımı, Dünya’da bir dizi etkiye neden olabilir. Bunlar arasında radyo kesintileri, uydu iletişiminde kesintiler, elektrik şebekelerinde dalgalanmalar ve kutup ışıklarının daha düşük enlemlerde görülmesi yer alabilir.

Güneş patlamasının şiddeti ve koronal kütle atımının Dünya’ya yönelik olup olmadığı, bu etkilerin ne kadar güçlü olacağını belirleyecektir.

İlginç Bilgiler

  • Güneş lekeleri, Güneş’in yüzeyindeki karanlık, serin bölgelerdir.
  • Güneş patlamaları, güneş lekeleri yakınındaki bölgede yayılan ani enerji salınımlarıdır.
  • Koronal kütle atımları, Güneş’ten dışarı atılan büyük plazma bulutlarıdır.
  • Jeomanyetik fırtınalar, Dünya’nın manyetik alanında meydana gelen rahatsızlıklardır.
  • Kutup ışıkları, Dünya’nın atmosferine giren yüklü parçacıkların neden olduğu ışık gösterileridir.

Soru-Cevap

Güneş lekeleri nedir?

Güneş lekeleri, Güneş’in yüzeyindeki karanlık, serin bölgelerdir ve yoğun manyetik aktiviteye sahiptirler.

Güneş patlamaları neden oluşur?

Güneş patlamaları, güneş lekelerindeki manyetik alan çizgilerinin aniden yeniden bağlanması sonucu oluşur.

Koronal kütle atımları Dünya’yı nasıl etkiler?

Koronal kütle atımları, Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşime girerek jeomanyetik fırtınalara neden olabilir.

Jeomanyetik fırtınaların etkileri nelerdir?

Jeomanyetik fırtınalar, radyo kesintilerine, uydu iletişiminde kesintilere, elektrik şebekelerinde dalgalanmalara ve kutup ışıklarının daha düşük enlemlerde görülmesine neden olabilir.

Kutup ışıkları nasıl oluşur?

Kutup ışıkları, Dünya’nın atmosferine giren yüklü parçacıkların atmosferdeki gazlarla etkileşime girmesi sonucu oluşur.

Kaynak: IFLScience
https://www.iflscience.com/radio-blackouts-and-aurora-predicted-today-as-sunspot-ar3842-erupts-76241


Okusana.ORG sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın