Tesla’nın Siber Taksi Projesi: Elon Musk Robotaksiyi Tanıttı, 2027’den Önce Piyasaya Sürüleceğini Duyurdu!

teslas cybercab elon m

Siber Taksi ve Robovan

Elon Musk, perşembe günü yaptığı açıklamada, otonom sürüş yeteneğine sahip bir robotaksi tanıttı. Musk, tamamen elektrikli bu aracın 2027 yılından önce, yani ilk otonom araç vaadinden yaklaşık on yıl sonra piyasaya sürülebileceğini öngördüğünü belirtti. Tesla CEO’su, direksiyon ve pedal bulunmayan aracın 30.000 doların altında bir fiyata satılacağını, kablosuz endüktif teknolojiyle şarj edileceğini ve insan sürücülü araçlardan “10 ila 20 kat daha güvenli” olacağını iddia etti.

Los Angeles yakınlarındaki Warner Brothers Stüdyo alanında bir kalabalığa hitap eden Musk, “Otonom bir dünyada arabayı küçük bir salon gibi düşünebilirsiniz” dedi. “Bu rahat salonda oturup istediğinizi yapabilir ve varış noktanıza ulaştığınızda inebilirsiniz.” Araç hakkında çok az ayrıntı verildi. Martı kanadı kapıları, “Geleceğe Dönüş” filmleriyle ünlenen Delorean’ı anımsatıyor. Ancak Musk, Tesla’nın halihazırda 50 adet robotaksiye sahip olduğunu söyledi.

Şirketin önümüzdeki yıl Teksas ve Kaliforniya’da mevcut modellerle “tamamen otonom, denetimsiz” sürüşe başlamayı ve ardından “siber taksi” adını verdiği aracın üretimine geçmeyi planladığını söyledi. “Zaman dilimleri konusunda biraz iyimser olma eğilimindeyim, ancak 2026’da, evet, 2027’den önce. Bunu böyle ifade edeyim.” Robotaksi projesi heyecan verici bir gelişme olarak görülüyor.

Neredeyse bir saat gecikmeli başlayan etkinlik, geleceğe dair iyimser vizyonlarla doluydu. Ancak ayrıntılar konusunda yetersizdi. Musk, “Robovan” adını verdiği toplu taşıma aracını da tanıttı. Devasa hareketli bir ekmek kızartma makinesine benzeyen aracın direksiyonu, pedalı veya sürücüsü yok. Musk, aracın 20 kişiye kadar yolcu taşıyabileceğini veya mal taşımak için dönüştürülebileceğini söyledi. Üretim veya zaman çizelgesi hakkında hiçbir ayrıntı vermedi. Musk ayrıca, bir gün basit işleri yapabileceğini ve arkadaşlık sunabileceğini söylediği Optimus adlı dans eden insansı robotları da sergiledi.

“Bunun her türden en büyük ürün olacağını düşünüyorum” diyen Musk, robotun 20.000 ila 30.000 dolar arasında perakende satış fiyatına sahip olmasını beklediğini de sözlerine ekledi. Bunun için de bir zaman çizelgesi vermedi. Canlı yayından robotun yeteneklerinin ne olduğu net değildi. Ancak izleyiciler arasında yürürken, plaketler dağıtırken ve içecek servisi yaparken gösterildi. Robotaksi projesi gibi bu da geleceğe dair heyecan verici bir bakış açısı sunuyor.

Siber Taksi ve Otonom Sürüşün Geleceği

Musk’ın iyimser açıklamaları ve sadık hayran kitlesi, Tesla’nın dünyanın en değerli şirketlerinden biri haline gelmesine yardımcı oldu. Ulaşımı elektriklendirmeye yönelik çevreci hamleleriyle bir zamanlar siyasi solun gözdesi olan Musk, giderek daha tartışmalı hale geldi. X olarak yeniden adlandırdığı Twitter’ı satın aldıktan sonra, ifade özgürlüğü savunucusu, platformdaki personeli azalttı. Bu da birçok uzun süreli kullanıcı ve reklamverenin forumdan ayrılmasına yol açtı.

Şu anda Cumhuriyetçi Donald Trump’ı desteklemek için zaman ve para harcıyor. Hafta sonu yapılan bir Trump mitingindeki coşkulu görünümüyle alay konusu oldu. Göçmenler ve çökmekte olan bir Amerika hakkında milyarder başkan adayının korkunç uyarılarını yineliyor. Perşembe gecesi yapılan robotaksi tanıtımı uzun zamandır bekleniyordu. Musk, ilk olarak 2016 yılında tamamen otomatik bir arabanın iki yıl uzakta olduğunu söylemişti.

Bir yıl sonra, müşterilerin etrafta dolaşırken uyuyabilecekleri kadar akıllı bir aracı 2019 yılına kadar piyasaya süreceğini iddia ediyordu. Ancak birçok otomobil üreticisinin fark ettiği gibi, otonom sürüş zorlu bir iş. Günümüzde birçok otomobil sınırlı otomasyona sahip. Teorik olarak sürücünün sürüşün bazı sıkıcı kısımlarını yerleşik bir bilgisayara bırakmasına olanak tanıyor. Ancak direksiyon başındaki kişi yine de dikkatli olmalı ve araç öngörülemeyen bir şey yaparsa müdahale etmelidir.

Çünkü bilgisayarlar, insanların aksine, beklenmedik olaylara veya daha önce hiç görmedikleri durumlara tepki verme konusunda pek iyi değiller. Google’ın Waymo ve General Motors’un Cruise gibi diğer şirketler, birkaç yıldır yoğun bir şekilde düzenlenmiş ve sınırlı pilot robotaksi programları işletiyor. Tesla’nın yola koymaya çalıştığı her şey aynı tür düzenleyici engellerle ve çoğu sürücüsüz bir araba hiç görmemiş olan genel halkın şüpheciliğiyle karşılaşacak.

Tanıtımlara anında tepkiler karışıktı. X’te @goodandnormal kullanıcı adlı bir kullanıcı, “On yıldır her yıl bir robotaksi vaat eden bir yalancıdan gelen sanrısal saçmalık” diye yazdı. Platformdaki diğerleri daha hevesliydi. Bazıları Tesla’nın hisse fiyatının ABD piyasaları açıldığında yükseleceğini öngördü. @CollinsEbot1, “Tesla otonom sürüş ‘Robovan’. Gelecek umut verici görünüyor” diye yazdı. Robotaksi teknolojisi hızla gelişiyor.

İlginç Bilgiler

  • Elon Musk, robotaksi projesini 2016 yılından beri gündemde tutuyor.
  • Robotaksilerin, insan sürücülü araçlardan 10 ila 20 kat daha güvenli olması bekleniyor.
  • Tesla, halihazırda 50 adet robotaksi prototipine sahip.
  • Optimus robotlarının 20.000 ila 30.000 dolar arasında satılması planlanıyor.
  • Robotaksi, direksiyon ve pedal olmadan tamamen otonom sürüş sunacak.

Soru-Cevap

Robotaksi ne zaman piyasaya sürülecek?
Elon Musk, robotaksinin 2027 yılından önce piyasaya sürüleceğini öngörüyor.

Robotaksinin fiyatı ne kadar olacak?
Robotaksinin 30.000 doların altında bir fiyata satılması bekleniyor.

Robotaksi nasıl şarj edilecek?
Robotaksi, kablosuz endüktif teknoloji ile şarj edilecek.

Robovan nedir?
Robovan, 20 kişiye kadar yolcu taşıyabilen veya mal taşımak için dönüştürülebilen otonom bir toplu taşıma aracıdır.

Optimus robotları ne zaman satışa sunulacak?
Optimus robotlarının ne zaman satışa sunulacağı henüz açıklanmadı.

Kaynak: https://phys.org/news/2024-10-tesla-cybercab-elon-musk-robotaxi.html


Okusana.ORG sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın