Alâeddin Bey: Osman Gazi’nin Oğlu

t25 kurulus osman alaeddin ol 998

Alâeddin Bey (Alâeddin Paşa, Alâeddin Ali Paşa, Erden Ali Bey), Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin oğullarından biri ve Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk veziri olarak bilinir. Alâeddin Bey, alçakgönüllü kişiliğiyle tanınmıştır. Hayatı hakkında sınırlı bilgi bulunmaktadır.

Alâeddin Bey’in Tahttan Feragati

Osmanlı kroniklerine göre, Osman Gazi’nin ölümünden sonra beylik için Alâeddin Bey ve Orhan Gazi’nin isimleri geçmiştir. İki kardeş arasında yapılan görüşme sonucunda Alâeddin Bey, kendi isteğiyle beylikten feragat etmiştir. Bu davranışı, onun alçakgönüllülüğünü gösterir.

Alâeddin Bey, Bursa’daki tekkesinde derviş hayatı yaşamayı tercih etmiştir. Ancak daha sonra Orhan Bey’in isteğiyle bazı bürokratik görevler almış ve seferlere katılmıştır. Alâeddin Bey‘in vezirlik sisteminin kurulmasında rol oynadığı düşünülür. Osmanlı’nın ilk veziri ve “paşa” unvanını kullanan ilk hanedan mensubu olduğu söylenir.

Alâeddin Bey‘in kaç yaşında ve hangi nedenle öldüğü kesin olarak bilinmiyor. Hayatının son yıllarını Bursa’da Kükürtlü’deki tekkesinde geçirmiş ve orada vefat etmiştir. Osman Gazi’nin türbesine defnedilmiştir. Alâeddin Bey’in yaşamı hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.

Alâeddin Bey’in Hayatı ve Ailesi

Alâeddin Bey‘in hayatına dair Osmanlı kaynaklarında çok az bilgi mevcut. Hatta bazıları Osman Gazi’nin Alâeddin adında bir oğlunun olmadığını iddia etmiş, ancak bu görüş kabul görmemiştir. Doğum tarihi ve annesi de tartışmalıdır.

Bazı kaynaklar annesinin Bala Hatun, bazıları ise Malhun Hatun olduğunu belirtir. Osman Gazi’nin en büyük oğlu olup olmadığı da tartışmalı bir konudur. Alâeddin Bey‘in çocukluk ve gençlik yılları hakkında da bilinenler azdır.

İyi bir eğitim aldığı ve Bilecik’te şehrin korunmasıyla görevlendirildiği bilinir. Alâeddin Bey, Osmanlı tarihinde “Paşa” unvanını kullanan ilk hanedan üyesidir. Bu unvan, erken dönemde ulema ve şeyhler tarafından kullanılırdı.

Alâeddin Bey’in Vezirliği ve Askerî Rolü

Alâeddin Bey, tahttan feragat ettikten sonra bir süre tekkede dervişlik yapmıştır. Ancak Orhan Bey’in davetiyle vezirlik görevini kabul etmiştir. Orhan Gazi fetihlerle meşgulken, Alâeddin Bey idari işlerle ilgilenmiştir.

Alâeddin Bey‘in vezirliği konusu da tartışmalıdır. Kimileri onun Orhan Gazi’nin veziri olmadığını iddia eder. İlk Osmanlı veziri Alâeddin Paşa’nın farklı bir kişi olduğu görüşü de vardır. Bu konuda farklı kaynaklar mevcuttur.

Alâeddin Bey, vezirliğinin yanı sıra ordu komutanı olarak da bazı seferlere katılmıştır. Hatta bazı tarihçiler onun Maltepe Savaşı’na katıldığını ve savaşın kazanılmasında rol oynadığını yazar. Ancak bu konuda kesin bir bilgi yoktur.

Alâeddin Bey’in Mirası ve Popüler Kültürdeki Yeri

Osmanlı askerlerinin beyaz başlık giyme geleneğinin Alâeddin Bey tarafından başlatıldığı düşünülür. Daimi yaya ve müsellem birliklerinin kurulmasında da rol oynamıştır. Ayrıca divan teşkilatının kurulması ve para bastırılması da ona atfedilir.

Alâeddin Bey‘in Balad’ın kızıyla evlendiği ve sekiz çocuğu olduğu bilinir. Tekke yaşamına geri dönen Alâeddin Bey, hayırseverliği ile tanınırdı. 1333’te Bursa’da öldüğü düşünülür. Bursa’da bir mescit ve Kükürtlü’de bir tekke yaptırmıştır.

Alâeddin Bey, 2019 yapımı “Kuruluş Osman” dizisinde de yer almıştır. Çocukluğunu Yaman Çınar Balcı, yetişkinliğini ise Ömer Faruk Aran canlandırmıştır. Alâeddin Bey, Osmanlı tarihinin önemli şahsiyetlerinden biridir.

İlginç Bilgiler

  • Alâeddin Bey‘in gerçek adı Erden Ali Bey olarak da bilinir.
  • Alâeddin Bey, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk veziridir.
  • Alâeddin Bey, “Paşa” unvanını kullanan ilk Osmanlı hanedan üyesidir.
  • Alâeddin Bey, tahttan kendi isteğiyle feragat etmiştir.

Soru-Cevap

Alâeddin Bey kimdir? Alâeddin Bey, Osman Gazi’nin oğlu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk veziridir.

Alâeddin Bey neden tahttan feragat etti? Alâeddin Bey, kendi isteğiyle tahttan feragat ederek derviş hayatı yaşamayı tercih etmiştir.

Alâeddin Bey’in mezarı nerededir? Alâeddin Bey, Bursa’da Osman Gazi’nin türbesine defnedilmiştir.

Kaynak: Wikipedia (https://tr.wikipedia.org/wiki/Alaeddin_Bey_(Osman_Gazi%27nin_oglu))


Okusana.ORG sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın