Florida Kıyı Şeridi Kasırga Milton’ın Etkisiyle Değişecek!

palm beach m

Kasırga Milton’ın Florida Kıyılarına Etkisi

Kasırga Milton, Çarşamba gecesi Florida’ya ulaşırken, yetkililerin uyarılarına göre bu devasa fırtına eyaletin kıyı şeridinde önemli değişikliklere neden olacak.

Kasırgalar, deniz üzerinde güçlü rüzgârlar ve basınç değişiklikleri oluşturarak, fırtına kabarması olarak bilinen büyük miktarda deniz suyunu kıyıya doğru itebiliyor. Şiddetli rüzgârlar tehlikeli olabilse de, özellikle alçak bölgelerde deniz suyunun anormal yükselmesi, kasırgaya bağlı ölümlerin çoğunluğundan sorumlu.

Kıyı Şeridindeki Beklenen Değişiklikler

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) yakın zamanda yaptığı tahminlerde, Kasırga Milton etkisini gösterirken Florida’nın batı kıyısındaki kumlu plajların yüzde 95’inin sürekli olarak okyanus suyu altında kalacağını öngörüyor.

florida s2915815892673523438

Bu durum, kum tepelerinin arkasındaki bölgelerde su baskınlarına neden olabilecek ve yakındaki yerleşim yerlerini etkileyebilecek en aşırı kıyısal değişiklikleri beraberinde getirecek.

Geçmiş Kasırgaların Etkileri ve Milton Tehdidi

Güneydoğu ABD, Eylül ayı sonlarında Kasırga Helene’den etkilenmişti. Bu Kategori 4 büyük kasırga, 2005’teki Katrina’dan bu yana ABD ana karasını vuran en ölümcül kasırgaydı.

Kasırga Milton‘ın etkisi, Helene’in yarattığı hasarın ardından daha da kritik bir hal alıyor. USGS’den fizik bilimci Kara Doran’ın açıklamasına göre, topluluklar Helene’den kaynaklanan erozyon nedeniyle bu fırtınanın etkilerine karşı daha savunmasız durumda.

İlginç Bilgiler

  • Kasırga Milton, son 50 yılda Florida’yı vuran en güçlü 5 kasırgadan biri.
  • Fırtına kabarması, saatte 160 kilometreye ulaşan rüzgâr hızlarıyla oluşuyor.
  • Florida’nın batı kıyısındaki kum tepelerinin %80’i son 20 yılda erozyona uğradı.
  • Kasırgalar sonrası kıyı şeridinin eski haline dönmesi ortalama 5-10 yıl sürüyor.
  • Milton öncesi yapılan tahminlerde, maddi hasarın 50 milyar doları aşabileceği belirtiliyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Kasırga Milton ne kadar süre etkili olacak?
Meteorolojik tahminlere göre kasırganın etkisi yaklaşık 72 saat sürecek ve kıyı bölgelerinde uzun vadeli hasara neden olacak.

Kıyı şeridindeki değişiklikler kalıcı mı olacak?
Uzmanlar, bazı bölgelerde değişikliklerin kalıcı olabileceğini, ancak çoğu alanın doğal süreçlerle 5-10 yıl içinde kendini yenileyebileceğini belirtiyor.

Kaynak: USGS Resmi Websitesi (www.usgs.gov)
National Hurricane Center (www.nhc.noaa.gov)


Okusana.ORG sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın