Gökyüzünde Sessiz Ölüm: Helios 522 Faciası Nasıl Gerçekleşti?

Helios 522: Gökyüzünde Bir Hayalet Uçak

2005 yılının sıcak bir Ağustos ayında, Kıbrıs’tan Yunanistan’a giden bir yolcu uçağı feci bir kazaya karıştı. Helios Havayolları’na ait Boeing 737-300 tipi uçak, kalkıştan kısa bir süre sonra basınç kaybı yaşadı. Pilotlar, oksijen yetersizliği nedeniyle bilincini kaybetti ve uçak, otomatik pilotta saatlerce havada kaldı. Sonunda yakıtı biten uçak, Atina yakınlarında dağlık bir alana düştü ve 120’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Kalkış ve İlk Alarm Sinyalleri

Helios 522 uçuşu, 121 yolcusu ve 6 mürettebatıyla Kıbrıs’taki Larnaka Havalimanı’ndan kalktı. Uçak, kalkıştan kısa bir süre sonra anormal bir alarm sinyali verdi. Kalkış uyarı alarmı çalan uçaktaki pilotlar, uçağın kalkışa hazır olmadığına dair uyarılıyordu. Ancak uçak, o sırada sorunsuz bir şekilde yükselmeye devam ediyordu.

helios 5222545669276393157295

Pilotlar, alarmın nedenini anlayamadı ve havayolu şirketinin teknik ekibiyle iletişime geçti. Bu sırada kokpitte birkaç alarm daha çalmaya başladı. Uçağın ana ikaz alarmının çalmasıyla birlikte iklimlendirme sisteminin soğutucu fanlarında sorun olduğu sanıldı.

Basınç Kaybı ve Bilinç Kaybı

Aslında uçakta yaşanan asıl sorun, pilotların farkında olmadığı bir basınç kaybıydı. Ana ikaz alarmıyla aynı anda kabin içerisindeki oksijen maskeleri de açılmıştı. Yolcular maskelerini taktı ancak pilotlar, basınç kaybının farkına varamadı.

Uçak, yükselmeye devam ederken teknik ekiple iletişim devam ediyordu. Ancak pilotlar, basınç kaybı nedeniyle oksijen yetersizliği yaşamaya ve yavaş düşünmeye başladılar. Bir süre sonra bilincini kaybettiler.

Helios 522: Hayalet Uçuş

Pilotların bilincini kaybetmesiyle uçak, otomatik pilota geçti. Uçak, Atina’ya doğru ilerlemeye devam ederek Atina Havalimanı’nın yetki alanına girdi. Ancak kule, uçakla iletişim kuramadı. Planlanan iniş zamanında havalimanının üzerinden geçen uçak, tur atmaya başladı.

Yunan Hava Kuvvetleri’nin Müdahalesi

Uçakla iletişim kurulamaması ve Atina üzerinde uçmaya devam etmesi üzerine Yunan Hava Kuvvetleri harekete geçti. İki F-16 savaş uçağı, Helios 522‘yi bulmak için havalandı. Uçağı bulan pilotlar, dışarıdan herhangi bir hasar görmediğini tespit etti. Ancak uçak, savaş jetlerine tepki vermiyordu.

Savaş uçakları, daha yakından inceleme yapmak için uçağa yaklaştı. Kokpitte sadece yardımcı pilotun olduğunu ve baygın halde olduğunu gördüler. Daha sonra kokpite bir kabin memurunun girdiği görüldü. Ancak bu kişi de iletişim kuramadı ve kısa bir süre sonra uçak, yakıtı bittiği için düştü.

Kazanın Nedeni: Basınç Kaybı ve Pilot Hatası

Kaza sonrasında yapılan soruşturmada, uçağın düşmesinin nedeninin yakıt bitmesi olduğu belirlendi. Ancak uçağın yakıtının bitmesine neden olan asıl faktör, basınç kaybıydı. Basınç kaybı ise bir dizi pilot hatasından kaynaklanıyordu.

Uçak, önceki günkü uçuşunda kapılardaki buzlanma nedeniyle basınç kontrolünden geçmişti. Ancak kontrol sırasında basınç sistemi otomatikten manuel moda alınmış ve daha sonra tekrar otomatik moda alınmamıştı. Sabah uçağa gelen pilotlar, gerekli kontrolleri yapmadan havalandı.

0d84673d e27a 4ad4 9584 399cdca002172672247544984064565

Uçak kalktıktan sonra basınç sisteminin otomatik modda olmadığını fark edemediler ve alarm sinyallerini yanlış yorumladılar. Sonuç olarak uçakta basınç kaybı yaşandı ve pilotlar, oksijen yetersizliği nedeniyle bilincini kaybetti.

Helios 522 kazası, havacılık tarihinde önemli bir dönüm noktası oldu. Bu kaza sonrasında uçaklarda basınç kontrolü ve pilot eğitimleriyle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı.

Hayalet Uçak

Helios 522 kazası, “hayalet uçak” olarak da adlandırılır. Çünkü uçak, pilotların bilincini kaybetmesinden sonra saatlerce otomatik pilotta uçmaya devam etti. Kimsenin kontrol etmediği halde havada kalan uçak, trajik bir sonla yolculuğunu tamamladı.

Helios 522 kazası, insan hatasının ne kadar büyük sonuçlar doğurabileceğini gösteren acı bir örnektir.

İlginç Bilgiler

  • Helios 522 kazası, Yunanistan tarihinin en ölümcül uçak kazasıdır.
  • Uçakta bulunan Kara kutular, kazanın nedeninin belirlenmesinde önemli rol oynamıştır.
  • Helios Havayolları, kazanın ardından iflas etmiştir.
  • Uçak kazası, “Ghost Plane” (Hayalet Uçak) adlı bir filme de konu olmuştur.
  • Helios 522 kazası, uçak güvenliği ve pilot eğitimleriyle ilgili önemli değişikliklere yol açmıştır.

Soru-Cevap

Helios 522 uçuşu nereye gidiyordu?

Helios 522 uçuşu, Kıbrıs’tan Yunanistan’a gidiyordu.

Uçakta kaç kişi vardı?

Uçakta 121 yolcu ve 6 mürettebat, toplamda 127 kişi vardı.

Uçağın düşmesinin nedeni neydi?

Uçağın düşmesinin nedeni, yakıtın bitmesiydi. Yakıtın bitmesine ise pilotların bilincini kaybetmesi sonucu oluşan otomatik pilotta uzun süre uçuş yapması neden oldu.

Pilotlar neden bilincini kaybetti?

Pilotlar, uçaktaki basınç kaybı nedeniyle oksijen yetersizliği yaşadı ve bilincini kaybetti.

Kazanın önlenmesi mümkün müydü?

Evet, kazanın önlenmesi mümkündü. Pilotlar, uçuş öncesi ve kalkış sonrası kontrolleri düzgün bir şekilde yapsaydı ve alarm sinyallerini doğru yorumlasaydı, basınç kaybı yaşanmayabilirdi.

Kaynak:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Helios_Havayollar%C4%B1_522_sefer_say%C4%B1l%C4%B1_u%C3%A7ak_kazas%C4%B1


Okusana.ORG sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir Cevap Yazın