Geko Kertenkelelerinin ‘Altıncı Hissi’ Var

infFDYT00TrBomwB5myPxDAZvrmXGhmjnkWU3QpYPgOvOP2r WOwLde3t8p7b WBVAGmgEoHSr2ha bGNI1qloOXG vFGIn XHZocQ

Gekoların Gizli Duyusal Yeteneği

Parlak benekli tokay gekosu (Gekko gecko), ‘altıncı his’e benzer gizli bir duyusal yeteneğe sahip gibi görünüyor. Gekolar, dengeyi ve vücut pozisyonunu korumakla ilişkili iç kulağın kesecek adı verilen bir bölümünü, düşük frekanslı titreşimleri algılamak için kullanabiliyor. Bu özel his, normal işitmelerinde ve dünyayı algılama biçimlerinde tamamlayıcı bir rol oynuyor. Ayrıca diğer sürüngen türlerinde de mevcut olabilir. Bulgular, 4 Ekim’de Current Biology dergisinde yayınlanan bir çalışmada ayrıntılı olarak açıklandı.

Keseceğin İşlevi

Çalışmanın ortak yazarı ve Maryland Üniversitesi biyoloğu Catherine Carr, yaptığı açıklamada, “Bildiğimiz gibi kulak, havadaki sesi duyar. Ancak tipik olarak dengeyle bağlantılı olan bu eski iç yol, gekoların yer veya su gibi ortamlar aracılığıyla hareket eden titreşimleri algılamasına yardımcı oluyor” dedi. “Bu yol amfibilerde ve balıklarda mevcut ve şimdi kertenkelelerde de korunduğu kanıtlandı. Bulgularımız, işitsel sistemin balıklarda gördüğünüzden insanları da içeren kara hayvanlarında gördüğünüze nasıl evrildiğine ışık tutuyor.”

Gekoların Denge Yeteneği

Gekolar, denge ustalarıdır ve ayaklarını ve ayak parmaklarını kaplayan yapışkan tüylerle duvarlara tutunabilirler. İçeride, 50 ila 200 Hz arasında değişen hafif titreşimleri algılayabilen keseceği kullanırlar. Bu spektrum, gekoların genellikle yalnızca kulaklarıyla duyabildiklerinin çok altındadır. Ekibin dediğine göre bu, keseceğin muhtemelen işitsel sistemlerine farklı ancak tamamlayıcı bir işlev gördüğü anlamına geliyor.

İşitsel Sistemin İncelenmesi

Bu yolu incelemek için ekip, işitsel sistemlerinin laboratuvarda çeşitli uyaranlara nasıl tepki verdiğini gözlemledi. Burada, keseceğin bu sesleri almalarına nasıl yardımcı olduğunu gördüler. Diğer sürüngenlerin aksine, gekolar aslında havadaki sesleri veya yalnızca titreşimlerini değil, ses dalgaları biçiminde havada hareket eden sesleri duyabilirler. Keseceğin gekoların nasıl duyduğundaki rolünü anlamak, daha önce daha sınırlı olduğu düşünülen diğer hayvanlarda iletişim ve davranışların daha iyi anlaşılmasına yol açabilir.

Sürüngenlerde İletişim

Çalışmanın ortak yazarı ve Maryland Üniversitesi’nden eski bir yüksek lisans öğrencisi olan Dawei Han, yaptığı açıklamada, “Birçok yılan ve kertenkelenin sesleri telaffuz etmedikleri veya sesleri iyi duymadıkları anlamında ‘dilsiz’ veya ‘sağır’ oldukları düşünülüyordu” dedi. “Ancak bunun yerine potansiyel olarak bu duyusal yolu kullanarak titreşim sinyalleri aracılığıyla iletişim kurabilecekleri ortaya çıktı ki bu, bilim insanlarının genel olarak hayvan algısını düşünme biçimini gerçekten değiştiriyor.”

Omurgalı Duyusal Sistemlerinin Evrimi

Modern sürüngenlerdeki bu ortak duyusal yol, biyologlara omurgalı duyusal sistemlerinin nasıl evrimleştiğine dair bir pencere sunuyor. Suda yaşayan ortamlardan karasal ortamlara geçiş, muhtemelen bilim insanlarının daha önce düşündüğünden daha kademeli ve karmaşık işitme mekanizması değişikliklerini içeriyordu. Bu bulgular doğrudan insanların nasıl duyduğuyla bağlantılı olmasa da, ekip oyunda bazı benzerlikler olduğuna inanıyor.

İnsan İşitme Sistemi ile Benzerlikler

Carr, “Canlı bir rock konserinde olduğunuzu düşünün” dedi. “O kadar gürültülü ki tüm başınızın ve vücudunuzun ses alanında titreştiğini hissedebilirsiniz. Müziği sadece duymak yerine hissedebilirsiniz. Bu duygu, insan vestibüler sisteminin bu yüksek konserler sırasında uyarılabileceğini, yani işitme ve denge duyumuzun da yakından bağlantılı olabileceğini düşündürüyor.”

Gelecek Araştırmalar

Ekip, bu bulguların memeli işitmesine, özellikle de bu duyusal yolun nasıl çalıştığına dair araştırmaları hızlandıracağını umuyor. İşitme ve denge arasında kurulan bu bağlantı, insanlarda işitme ve denge bozuklukları arasındaki bağlantı da dahil olmak üzere bazı yeni araştırma yolları açabilir. Han, “Bu araştırmanın etkileri sürüngenler dünyasının ötesine uzanıyor” dedi. “Bu gizli mekanizmaları ortaya çıkardıkça, hayvanların çevrelerini nasıl algıladığı ve onlarla nasıl etkileşim kurduğuna dair daha zengin ve daha incelikli bir resim elde ediyoruz ve potansiyel olarak kendi duyusal deneyimlerimize yeni bakış açıları kazanıyoruz.”

Gekolar Hakkında İlginç Bilgiler

  • Gekolar, ayak parmaklarındaki özel yapılar sayesinde duvarlara ve tavanlara tırmanabilirler.
  • Gekolar, renklerini değiştirerek çevrelerine uyum sağlayabilirler.
  • Gekolar, kuyruklarını düşürebilir ve daha sonra yeniden büyütebilirler.

Gekoların ‘Altıncı Hissi’ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Gekoların altıncı hissi nedir?

Gekoların altıncı hissi, düşük frekanslı titreşimleri algılamak için iç kulaklarındaki kesecek adı verilen bir yapıyı kullanma yetenekleridir.

Bu altıncı his gekoların hayatında ne gibi bir rol oynar?

Altıncı his, gekoların avlarını bulmalarına, yırtıcılardan kaçmalarına ve çevrelerindeki diğer hayvanlarla iletişim kurmalarına yardımcı olur.

Gekoların bu yeteneği insanlarda da var mı?

İnsanlarda da benzer bir yapıya sahip olsak da gekolar kadar gelişmiş bir titreşim algılama yeteneğimiz yoktur.

Kaynak:

https://www.popsci.com/animals/geckos-sixth-sense/


Okusana.ORG sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

1 thought on “Geko Kertenkelelerinin ‘Altıncı Hissi’ Var

Bir Cevap Yazın